Tegn til Baby har en mission: At alle skal have kendskab til, at tegn udvikler og skaber tidlig indsigt i dit lille barn. Vores mål er at du også skal lykkes med tegn!

Giv dit barn den bedste start!

Vi er fra naturens side afhængige af forståelse fra vores nære relationer, for at kunne overleve og udvikle os. Et helt lille barn, kan ikke udvikle sig alene. Det er afhængigt af, at mor og far eller andre tætte relationer, forstår og kan reagere på barnets behov og følelser.

Vi er i dag meget mere oplyst om vigtigheden af tidligt indsigt og forståelse for det lille barn. Men selvom det er videnskabeligt påvist og anerkendt på tværs af forskningsretninger, er det ikke alment viden, endnu.

Vi fokuserer ofte på barnets fysik i de første leveår. Vi går til babysvømning og rytmik, men tager os ikke af det allervigtigste, nemlig babys kognitive udvikling, der i de tidlige år danner grundstenene for barnets selvværd, selvforståelse og personlige, faglige og sociale kompetencer.

Fra baby er 0 mdr. og helt indtil talesproget udvikles, kan du via tegn styrke dit barns udvikling. Når din baby er helt lille vil du via tegn og fagter skabe opmærksomhed hos dit lille barn. Dette sætter flere forbindelser mellem neuronerne i hjernen, der medvirker til at dit lille barns forståelse for omverdenen skærpes. En baby på mellem 5-9 mdr. vil synes at det er noget af det sjoveste i hele verden når mor eller far laver tegn, og det kan ofte være en god afleder til gråd og dårligt humør. Når baby bliver 10-12 mdr. vil baby selv begynde at lave de første tegn. Det er på dette tidspunkt at det er vigtigt at give dit barn et godt og bredt “tegn-ordforråd”, så din baby har mulighed for at snakke med dig omkring hverdagens hændelser og følelser.

De første tegn – her er Freja 10-12 mdr. og kan via tegn fortælle om de ting hun ser i sin bog:

Dit lille barn vil være hurtigere til at begynde at tale, når du introducere tegn. Det er statistisk påvist, at tegn fremmer dit barns taleudvikling. Årsagen ligger i at så snart din baby finder ud af, at den kan kommunikere. vil den gerne kommunikere mere! Tegnene vil måske stadig hænge ved, især når baby skal understrege noget, eller ikke føler sig forstået. Men lige så stille vil ordene overtage og dit lille barn vil ligge tegnene fra sig.

Du hjælper dit barn (og dig selv) i mange sammenhænge, når du anvender tegn og dit barn kan kommunikere via tegn. Du styrker dit barns evne til at gøre sig forståelig og derved tryg og letter dit barns overgang til vuggestuen eller dagplejen. Uanset om vuggestuen anvender tegn eller ej, så har dit barn en tryghed i, at det ved, det kan blive forstået. Det kan man næsten selv nikke genkendende til som voksen.

Freja er her 21 mdr. og har godt styr på ordene:

 

Tegn introduceret i babystadiet har også en række fordele for barnet senere i livet. Det er påvist, at barnet får en lettere indlæringsevne i barnets første skoletid. Især for drengebørn ses introduktion af tegn som en væsentlig faktor til, at barnet får en lettere tilgang til skolelivet, når den tid kommer.

Ud over alt det dejlige tegn kan give dit barn, så er der næsten intet der slår den følelse det som mor giver, at kunne forstå sit lille barn! Når du kan mærke at dit lille barn så gerne vil fortælle dig noget – og at du rent faktisk kan forstå det, før talesproget udvikles, er helt fantastisk!

Derudover reducerer du markant stressniveauet derhjemme (hvilket giver en lidt sjovere barsel ;)). Du kan undgå meget unødvendig frustration, når dit barn kan sætte tegn på meget af det barnet vil fortælle. At I får denne mulighed for, at skabe en forståelse og indsigt (hvor der er allermest brig for det i barnets liv!) Giver dig og din baby en styrket relation og et nærvær i ellers ikke ville have oplevet.

(Kilde: Egmond rapport 2016: En bedre start – find rapporten her, 

Linda Acredolo Ph.D and Susan Goodwin Ph.D, Baby Signs: How to talk to with your baby Before Your Baby Can Talk, McGraw-Hill Education, third edition 2009, samt dansk læge og Ph.D, Vibeke Manniche, Babytegn, forlaget LIVA 2015.

Du kan læse mere om vores produkter og ydelser her: Gå til produkter